Workshops &Lezingen over zelfliefde en bewustzijn
In 2020 ben ik begonnen met het organiseren van workshops en lezingen; bijeenkomsten over zelfliefde en bewustzijn.
Ik maak onderscheid tussen twee soorten bijeenkomsten: interactieve lezingen en movement gatherings, waar bij beide bijeenkomsten de thema's zelfliefde en bewustzijn centraal staan.
Tijdens de lezingen presenteer ik voornamelijk bruikbare informatie vanuit de praktijk en zal er ervaringsgericht gewerkt worden.
Binnen de movement gatherings worden de bovenstaande thema's vooral benaderd via dans en lichamelijke beweging.
De reden waarom ik deze bijeenkomsten ben gaan organiseren, was grotendeels omdat ik de informatie waar ik mijn cliënten tijdens therapie mee verreikte, meer toegankelijk wilde maken voor een breder publiek. Ook voor professionals.
Want hoe fijn zou het zijn als meer mensen erkende en bruikbare tools aangereikt krijgen om hun zelfliefde en hun bewustzijn te kunnen vergroten om zichzelf en anderen te helpen?
Mijn definitie van Zelfliefde
Als we dan kijken naar de definitie van zelfliefde is er vast een reden voor waarom Van Dale het woord nog niet in het woordenboek heeft opgenomen. En wellicht schuilt er een verband met zelfliefde en de nog eeuwige vraag naar ons bestaan. Althans dat is wat ik mij afvraag.
Want zelfliefde is groots, onbeschrijfelijk groots en ik zal mijn best doen mijn definitie tot nu toe in woorden samen te vatten:
Zelfliefde volgens mij is onbaatzuchtig en puur. Zelfliefde is jezelf en de wereld om je heen benaderen alsof je twee liefdevolle ouders in één bent die de zorg over jouw gehele bestaan omarmen alsof het hun enige doel is. Zelfliefde is allesomvattend gericht op warmte in je lijf en in je leven te willen nastreven tot in zijn hoogste goed. Jezelf veilig willen stellen op alle fronten, innerlijke gezondheid & uiterlijke gezondheid; een schoon huis, schone gedachten, schoon gedrag, schone financiën, schone omringden. Het omvat het onvoorwaardelijk in jezelf geloven en dankbaar zijn van top tot teen voor alles wat jou jou maakt.
En eigenlijk is zelfliefde niet zomaar in een paar zinnen te omschrijven omdat ik oprecht voel dat het wellicht wel eens het doel van ons leven kan zijn. Lief hebben en dat begint in mijn opinie écht bij jezelf. Want als jij oprecht kan houden van wie je bent en dit betekent ook houden van de punten die mogelijk nog meer liefde verdienen, dan kan je deze beweging ook naar buiten maken. En met deze energie de ander liefhebben, de ander inspireren, de ander raken.. Mooi niet?
En al deze liefde mag volgens mij nooit gepaard gaan zonder bewustzijn. Want als je weet, letterlijk weet dat wij; alle levende wezens hier op aarde in de kern gelijk zijn, dan kan je alleen maar met zoveel compassie en liefde door het leven gaan dat het hier écht een stuk(je) mooier gaat worden.
Zelfliefde omvat absoluut ook trouw aan jezelf zijn, dus trouw aan de ander zijn. Wat niet altijd de uitkomsten biedt die een ander wellicht verwacht. Kan jij omgaan met een ander teleurstellen? Kan jij vanuit puurheid bewegen?
Zelfliefde gaat dus ook over gezonde grenzen en fijngevoelige communicatie van datgeen wat je werkelijk voelt, radicale eerlijkheid tegenover jezelf voor jezelf en voor je omgeving.
Vast heb ik nog vele punten gemist die jij ook vindt passen bij zelfliefde. Mocht je mij willen verreiken met jouw visie, mag je deze altijd met mij delen. Ik leer graag en ik ik hoop door de vergroting van onze eigen liefde wij de liefde van de wereld kunnen verreiken.
Verschillende belichte thema's gedurende de bijeenkomsten
・principes van zelfliefde
・bewustzijn
・triggers
・je eigen plek innemen
・emoties doorvoelen in veiligheid
・grenzen
・autonomie
・rust in hoofd en lijf
・jezelf dragen en uitreiken
・verantwoordelijkheid nemen eigen handelen
・acceptatie en achter jezelf gaan staan
・trouw aan jezelf
・eigen helingsvermogen, vermogen anderen te helen
・heling via storytelling
・uiterlijk bewegen=innerlijk bewegen
Omvang van de groep
De groepsgroottes kunnen verschillen. Vaak organiseer ik zelf kleinere bijeenkomsten waar er veel aandacht is voor het individu, minimaal 6 tot max 12 deelnemers.
Mocht ik elders workshops aanbieden kan de groepsgrootte variëren van zo'n 20 tot 30 personen.